FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
SZÉKESFEHÉRVÁR


 
Menük
· Főoldal
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Magyar termék
· Naplók
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Krónika

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Környezetünk: Ez volt a nagy trükk és a nagy gyalázat
Belföld

Magyarország egyetért az EB vörösiszap álláspontjával

Magyarország egyetért az Európai Bizottság azon véleményével, miszerint a vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolni - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára."Magyarországon a vörös iszap 20 éven keresztül veszélyes hulladék volt. Gyalázatosnak tartom, hogy az előző, szocialista kormányzat időszaka alatt nem veszélyes hulladék kategóriába fogadták el" - mondta az MTI-nek Illés Zoltán. Az államtitkár kijelentésével arra reagált, hogy lezárult a magyarországi vörösiszap-katasztrófa uniós vizsgálatának első szakasza. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolnia a vörösiszapot. Ezt a testület szóvivője erősítette meg Brüsszelben.

Az államtitkár utalt arra, hogy a vörösiszap Magyarországon az uniós csatlakozását megelőzően a veszélyes hulladék kategóriába tartozott. Ám a szocialista kormányzat ideje alatt olyan törvények és rendelkezések voltak, amelyek arra adtak módot, hogy maga a MAL Zrt. javasolta, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartozzon a vörösiszap, vagyis "kecskére bízták a káposztát".

A MAL Zrt. tudományos állásfoglalást rendelt a Veszprémi Egyetemtől és a Magyar Tudományos Akadémia egyik háttérintézetétől, amelyet benyújtott a hatóságoknak annak bizonyítására, hogy a vörösiszap nem veszélyes kategóriába sorolandó. "Ez volt a nagy trükk és a nagy gyalázat" - tette hozzá Illés Zoltán.

A MAL Zrt-nek 2011. februárjában lejár az egységes környezetvédelmi engedélye, és az újabb ilyen irányú engedélyt - amely engedélyezésről lakossági fórumot is tartottak a térségben - csak akkor kaphatja meg a társaság a hatóságoktól további tevékenységére, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy bevezeti az úgynevezett száraz technológiát. Mindebből az következik - jelezte Illés Zoltán: "javasoljuk az Európai Uniónak, hogy vizsgálja felül azt a kategorizálást, amit már bevezetett, hogy veszélyes illetve nem veszélyes kategóriába sorolható a vörösiszap. S tegye egyértelművé az uniós tagországok számára az Európai Bizottság, hogy a vörösiszap milyen veszélyességi kategóriába sorolandó.

Mi a magunk részéről - abban az esetben, ha a MAL Zrt. a száraz technológiát bevezeti - el tudjuk képzelni, hogy ugyanaz legyen a helyzet, mint más fejlett nyugat-európai országokban. De el tudjuk képzelni azt is, hogy a vörösiszap - száraz technológia ide vagy oda - veszélyes hulladék kategóriába tartozik. Ezt a besorolást azonban az Európai Uniónak kell megtennie - szögezte le az államtitkár.

mti/greenfo

Dátum: 2011. January 14. Friday, 21:06 Szerző: szekesfehervar
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: szekesfehervar


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Magyarországon összesen 31 cukorgyár volt, most egy van


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio