FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
SZÉKESFEHÉRVÁR


 
Menük
· Főoldal
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Magyar termék
· Naplók
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Krónika

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Kultúra: Gryllus Dorka akár kukákat is borogathatott volna
Belföld

A bokrok állapotáról nincs hír

Tüntetés a Kossuth téren

A tüntetők kiáltványára közös közleményben reagált a NMHH és a Médiatanács

A médiatörvény módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, „az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések" eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték péntek este a Parlament előtt annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért. A tüntetők kiáltványára közös közleményben válaszolt a Médiatanács és a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.A közösségi oldalon több mint hétezren jelezték részvételüket, a rendezvényen a szervezők - rendőrségi becslésre alapozott - közlése szerint nagyjából tízezren voltak. A szervezők kiáltványát Gryllus Dorka színésznő olvasta fel. Ez a már említett követeléseken kívül tartalmazza, hogy a szakmai szervezeteket vonják be a médiaszabályozás átalakításába, a jogvédő szervezeteket a Közszolgálati kódex kialakításába, valamint hogy garantálják a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását.

Az új médiaszabályozás források felfedésére vonatkozó passzusai sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (NMHH), sem pedig a Médiatanácsra nem vonatkoznak. A Médiatanács bírságot csak a bírósággal együtt érvényesíthet, a Közszolgálati Kódex kialakításába pedig bevonja a szakmai szervezeteket - áll a két szervezet közös közleményében. Mint írják, a magyar sajtóban megjelent médiaszabályozással kapcsolatos írások nagy része a törvények szövegének félreértelmezése miatt fogalmaz meg téves következtetéseket. E félreértések a Kossuth téri demonstrálók kiáltványába is bekerültek.

Az NMHH és a Médiatanács tiszteli és komolyan veszi a megfogalmazódó véleményeket, három pontban egyetért a tüntetőkkel: kiáll a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett, ugyanakkor a kiáltvány három pontját cáfolni kénytelen. Az oknyomozó újságírás kapcsán megjegyzik, hogy a Médiatanács tiszteletben tartja a magántitkot és az újságírók bizalmas forrásait. A Médiatanács nem kötelezheti, nem kérheti, hogy az újságíró fedje fel forrását, ugyanis erre semmilyen jogosítványa nincs. Mivel erre nincs joga, értelemszerűen bírságot sem szabhat ki emiatt. Az új szabályozás a közlemény szerint nagyobb védelmet ad az újságírónak és a forrásnak is. Emlékeztetnek: a korábbi törvény szerint büntetőügyekben az újságírót a rendőrség vagy a bíróság minden további nélkül kötelezhette bizalmas forrása felfedésére. Az új szabályozás után ezt a rendőrség és a bíróság csak különleges esetekben, az NMHH vagy a Médiatanács pedig egyáltalán nem teheti meg. A Médiaalkotmány 6. paragrafusában (tehát a forrás felfedésére vonatkozó rendelkezésekben) foglaltak ugyanis nem vonatkoznak sem az NMHH-ra, sem a Médiatanácsra.

A büntetésekről szóló kritikákra válaszül a közleményben leszögezik: a jogsértések miatt kiszabható bírságok nem önkényesek. A Médiatanács minden döntése a bíróságon megtámadható. A kiszabható bírságok nem aránytalanok, mert azok az adott médiumtípusok nagyságához, piaci erejéhez igazodnak. A törvény rögzíti, hogy minden esetben az arányosság, az egyenlő elbánás és a fokozatosság elvének megfelelően kell eljárni, és tudatosan nem szab minimum összegeket, mert tekintettel van az egészen kis költségvetésből gazdálkodó médiapiaci szereplőkre is.

Harmadszor, a Közszolgálati Kódex kialakításába a Médiatanács számos társadalmi és szakmai szervezetet bevon. Emellett a törvény garantálja, hogy az elkészült kódexet csakis a legjelentősebb szakmai, civil és egyházi szervezeteket tömörítő Közszolgálati Testület módosíthatja - zárul a két szervezet közös közleménye.

MTI/MNO nyomán
Dátum: 2011. January 14. Friday, 20:27 Szerző: szekesfehervar
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Belföld
· Írta: szekesfehervar


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Belföld:
Magyarországon összesen 31 cukorgyár volt, most egy van


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.Wolf Studio